Passief inkomen
TonvanTilburg
05/29/2024
3 min
0

Wat is je eerste stap richting passief inkomen?

05/29/2024
3 min
0

Is dat ontdekken waar je goed in bent? Cursussen ‘beleggen voor superheroes’ volgen? Viral gaan op internet met jouw zangkunsten?

Nee, de eerste stap is juist een stapje terug. Hoeveel passief inkomen heb je nodig? Standaard antwoord dat ik dan krijg is “ja dat is wat ik nu verdien”. Noop. Wat je verdient is niet hetzelfde als wat je nodig hebt.

Wat je nodig hebt, is het kunnen bekostigen van je huidige uitgaven. Een stapje verder is dan om die uitgaven te verminderen. Als je nu € 3.000 per maand uitgeeft maar je kunt het terugbrengen naar € 2.500 dan heb je minder passief inkomen nodig om die uitgaven te bekostigen.

Hoe kun je die deze laatste stap nu het beste uitvoeren?

  1. Breng je huidige uitgaven in kaart.  Neem alles mee,  dus ook eventuele contante uitgaven. Categoriseer al je uitgaven zodat je per maand een goed overzicht hebt waar al je geld naar toe gaat. Hiervoor raad ik je aan een aantal categorieën te gebruiken (bijvoorbeeld de NIBUD-categorieën woning, energie, verzekeringen, abonnementen, vervoer, inboedel/tuin, kleding, vrije tijd en huishoudelijke uitgaven).
  2. Elimineer nu de uitgaven waar je geen plezier aan beleeft en die niet noodzakelijk zijn. Deze eliminaties doen geen pijn! Heb je abonnementen op tijdschriften die je niet meer leest of op on-demand-tv waar je nooit naar kijkt? Heb je bankrekeningen die je niet gebruikt en de maandelijkse kosten dan niet meer hoeft te betalen? Heb je nog een vaste telefoon waar niemand je nog op belt? Denk hier goed over na en kijk wat je kunt schrappen. Wij hadden tot een paar jaar nog die vaste telefoon. “Die zat toch in het totale Ziggo-pakket”. Klopt, maar iedere maand kostte die toch 3 euro als je die er uit liet. Lijkt niet veel, sterker nog is niet veel, maar als je er zo een aantal van dit soort uitgaven te pakken hebt, kan dit aardig oplopen.
  3. Elimineer uitgaven waar je op korte termijn niet zo blij van wordt om te schrappen maar waar je prima aan kunt wennen. Dit doet ff pijn maar niet lang. Neem je nooit zelf je lunch mee naar kantoor en ga je voor luxe broodjes op het werk? Ga je vaak uit eten omdat dat makkelijk is omdat je niet hoeft te koken? Als je deze uitgaven kunt beperken, zul je zien dat dit op termijn je geluk niet schaadt. Je kunt deze uitgaven prima elimineren zonder hier op lange termijn last van te hebben. Deze uitgaven elimineren vergt iets meer creativiteit maar kan veel opleveren! Zelf haalde ik elke zaterdag loempia’s op de markt. Dit doe ik nu nog maar 1x in de paar maanden. Ben  ik inmiddels prima aan gewend (en dat is het vaak, veel uitgaven zijn gewoontes maar kun je prima zonder). Ook heb ik een kledingkooppauze ingelast. Ik had nog zo veel in de kast hangen dat ik nooit aandeed. Waarom dan nog nieuwe kleding kopen? Werkt nu al bijna een jaar prima voor mij.
  4. Kijk vervolgens naar uitgaven voor zaken die je bezit die je geld kosten nog na de aanschaf. Dit betreft dure spullen die die veel aan onderhoud kosten, verzekeringen nodig hebben en/of energie kosten. Denk goed na of je al deze spullen wel echt nodig hebt. Rijd je nog een 2e auto die je maar 10x per jaar gebruikt? Ook al is die al afgeschreven en valt de wegenbelasting mee dan nog steeds zijn dat aardige uitgaven per jaar. En wat als het onderhoud een keer tegenvalt? Natuurlijk geldt niet voor iedereen dat je die 2e (of 3e) auto niet nodig hebt maar kijk eens goed naar zaken die in deze categorie vallen. Zelf hadden we een jacuzzi waar we iedere maand gemiddeld 1x inzaten en die energie slurpte doordat die altijd moest verwarmen. Op een gegeven moment gingen we er maar in omdat het anders zo zonde was van die kosten. Ook onze 2e auto ging er uit, ik werk bijna volledig vanuit thuis dus wij konden prima zonder. Deze 2 kostenposten elimineren, scheelt op jaarbasis aanzienlijk.

Als je nu een totaalplaatje hebt van wat er uit gaat en je hebt hier als een goede chirurg goed in kunnen snijden, dan heb jij een ideaal starpunt. Jij weet hoeveel passief inkomen je nodig hebt om je uitgaven te kunnen bekostigen. Dit is een ideaal doel om te stellen en om naar toe te werken. Hoe je dit doel mooi kunt opschrijven en kunt gaan halen is een mooi onderwerp voor een volgende post.

Dit hele traject van in kaart brengen van je financiën, kijken waar je kunt besparen en opstellen van je doel tot passief inkomen zodat jij je geldboom kunt gaan kweken, is onderdeel van mijn coaching. Kijk maar eens op www.geldboomkwekerij.

Passief inkomen plaatje

Reacties