Gruwelijk rijk worden kan ook prima op een duurzame manier

Gruwelijk rijk worden kan ook prima op een duurzame manier

 Wat is gruwelijk rijk? Is gruwelijk rijk, rijk genoeg om een jacht, kasteel en eigen eiland te kopen? Of is gruwelijk rijk, rijk genoeg om niet meer te hoeven werken en andere mensen te helpen die het minder goed dan jij hebben? Voor mij mag je heel dat gruwelijk weghalen en is rijk genoeg geld hebben om geen financiële zorgen te hebben, voldoende eten, drinken, energie en af en toe ook iets leuks te kunnen doen.

Het allermooiste is als je genoeg hebt om nooit meer te hoeven werken. Dat wil niet zeggen dat je niet meer mag werken maar de noodzaak is weg. Je hebt dan genoeg geld om door te kunnen leven zoals je dat deed zonder dat er nog een eurootje binnen hoeft te komen. Of er komen nog wel eurootjes binnen maar daar hoef je niks meer voor te doen. Dat laatste, dat mooie wonder heet passief inkomen (zoals je ongetwijfeld al weet).

Hoe kom je tot dat passief inkomen zodat je nooit meer hoeft te werken? En hoe kom je daar zonder onze wereld nog verder uit te putten? Dat is de mooie groene passief inkomen combo! Hieronder neem ik je mee in 4 stappen om dat te bereiken.

1. Bepaal je huidige uitgaven. Je zult namelijk moeten gaan bekijken hoeveel geld jij nodig hebt om die uitgaven te kunnen bekostigen. Hier zit al een enorme kans om te verduurzamen. Hoe minder jij consumeert, hoe beter het is voor onze aarde. 

 Als je hier al kritisch mee aan de slag gaat door bijvoorbeeld minder kleren te kopen, minder te reizen (of anders te reizen), zorgvuldiger met je boodschappen/eten om te gaan en heel zorgvuldig gaat kijken wat echt belangrijk voor je is, zul je zien dat je je uitgaven naar beneden kunt brengen.

 2. Als je je uitgaven hebt, stel € 2500 per maand dan zul je dat bedrag met passief inkomen moeten gaan verdienen, nu en op de lange termijn. Voor de hele lange termijn (vanaf je pensioenleeftijd) kun je al checken of je al voldoende pensioen hebt opgebouwd. Neem hierbij wel nog een inflatiecorrectie in op. Heb je al beleggingen? Breng in kaart hoeveel rendement je daarop hebt. Heb je beleggingen die dividend (winstuitkering) dan is dit ook al een inkomen voor nu en voor de langere termijn.

 Als je nog moet starten met beleggen kijk dan ook naar groene beleggingen. Je hebt tegenwoordig veel groene ETF’s (Exchange Traded Funds) . Een ETF is een mandje van verschillende investeringen waardoor je je risico al mooi spreidt. Bijkomend voordeel van een ETF is dat ze voordeling zijn (weinig kosten) doordat ze passief beheerd worden. Groene beleggingen kunnen je ook belastingvoordeel opleveren.

 3. Bepaal met welke passieve inkomensstromen jij aan de gang gaat. Wat kun je goed? Wat vind je leuk? Wat vind je belangrijk? En nog 1 vraag, wat levert geld op? Om succesvol passief inkomen te kunnen genereren zal je de gouden combinatie van al deze antwoorden moeten vinden.

 Als je alleen doet wat je leuk vindt en je hebt talent dan zul je gelukkig zijn maar wel arm. Geluk verdwijnt dan meestal snel. Doe je je wat je leuk vindt en kan dit ook geld opleveren maar heb je geen talent dan leef je een droom. Ik vind voetballen leuk en een profvoetballer kan goed rondkomen als die op een hoog niveau speelt. Ik kwam en kom een factor 1000 talent te kort om dat voor elkaar te krijgen. Heb je ergens talent voor en levert dat ook geld op maar vind je dat niet leuk om te doen dan kun je rijk worden maar zeker niet gelukkig. Ik ben een prima projectleider en het verdient prima, maar ik word daar niet zielsgelukkig van.

 Vind je echter iets dat je leuk vindt, je hebt er talent voor en het levert ook nog geld op dan heb jij je pot met goud gevonden. Ga hiermee aan de gang en geef niet op! Pas deze vragen toe op de verschillende passieve inkomensvormen.

4. De ene passief inkomensvorm is veel groener dan de andere. Dropshipping is duidelijk niet groen. Je koopt dan goedkope rotzooi uit Azië om dit vervolgens voor het dubbele te verkopen en verschepen binnen Europa.

 Een voorbeeld van een groene passieve inkomensstroom is online trainingen. Door online trainingen aan te bieden aan mensen, hoeven ze niet of veel minder te reizen, hoeven ze geen hele studie- en werkboeken uit te printen en bespaar je veel papier en energie.

 Kijk welke passieve inkomensstroom bij jou past maar bepaal eerst hoeveel passief inkomen jij echt nodig hebt. Als jij je uitgaven al kritisch beoordeelt en besparingen kunt vinden op posten die bij nader inzien niet zo belangrijk voor je zijn, heb jij je eerste winst al behaald.